Cart 0

 

logo web.jpg

Restaurant Codium

August ‘19


Dining from another perspective - From chef Wouter - From Codium
Below the water surface - Different points of view and optical design choices


Restaurant Codium is located in the center of Goes, Zeeland. Taken from seaweed, the name Codium symbolizes local ingredients used in its kitchen. The cuisine is fresh, light, and deep in flavor. With special attention for wine and wine-food pairings.
Codium is the first restaurant run by chef Wouter Kik and sommelier Jean-Luc Etienne. Starting in June, a building on the Vlasmarkt previously occupied by a bailiff's office has been completely renovated and transformed. Now, a kitchen and dining area occupy the first floor, with restrooms upstairs on the second.
This enormous renovation left a limited budget for the visual translation of Codium, posing a great challenge for designer Anouk van de Sande. She shaped both the corporate identity and the interior based on the personality, desires, and cuisine of the new owners.
Dining at Codium is a unique experience. Sublime ingredients, pleasant service, and a unique interior all form one seamless whole. With unique contrasts and surprising transitions. Chic, yet accessible.

The space is divided into different sections, each sharing its own unique story concerning distinctive elements of the menu such as flavor, quality, and origin of the ingredients. Meant to spark the guests' curiosity and invite them for a repeat visit.
Codium's dark green wall and ceiling, covered with hanging seaweed-like cacti make it an intimate setting. As if underwater, with light rippling through the surface. Shades of green around a matte black tabletop form a canvas for slim cutlery and sophisticated tableware.
On one wall, a dark green color contrasts a slightly pinkish sand-colored ceiling. On another, a slatted panel runs ceiling to floor and playfully changes color as the angle of view changes.
Near the kitchen, the chef's table is an earthy experience featuring a wooden tabletop with warm coral colors, terra shades, and subtle gold accents. Just as intense as the chocolate mousse dessert.
The restrooms distinguish themselves with expressive wine red colors for women and sea green for men, with chic terrazzo tiles in soft pink and green.
The Italian Pedrali chairs frames supplied by Interior Works Amsterdam, in dark green, red-brown, and cream with matching frames. The parquet of rosy Canadian oak, just as the unique tables and other furniture are executed by van den Dongen in Goes. Botanical advisory and supplies by Plantaardig Middelburg. Everything is designed with care and attention for detail.

All elements combine to form a cozy, warm, open, and surprising whole. A culinary experience served by Wouter and Jean-Luc.

 

Pictures by Pieter van der Laan and Anouk van de Sande

beeldmerk web.png

Wallpaper design

March ‘19 - Aldermen’s wing Alkmaar Town Hall

The monumental town hall on the Langestraat in Alkmaar houses the administrative functions, wedding room and fraction rooms. The first building parts date from the early 16th century and are built in Gothic style. Various buildings were added in the following centuries. The building was radically restored in the early 20th century by architect Jan Stuyt.

Proof of the sum has been commissioned to renovate the aldermen’s wing on the first floor at the Schoutenstraat. With this renovation a clear working environment has been created for all aldermen. In addition, the two style rooms on this floor are designed as a meeting room for mayor and aldermen (B&W-room), and an adjoining informal consultation and relaxation room ("Burgemeesterenkamer").

Particular attention has been paid to the walls in the design. A new wallpaper has been designed in the mayor's room by Anouk van de Sande. At first sight traditional but with deeper layers on closer inspection. “The print design is a reflection from the woodcuts in this monumental space and executed in the chosen color scheme. Optical mixing bright blue with greyish green for some crazy layered effects!”

Silkscreen printed by studio Zeebra Zeefdruk

IMG_9699 300.jpg

Top 4 pictures by Marcel van der Burg

Proof_Stadhuis_Alkmaar_MarcelvanderBurg_08_high-2.jpg
 

Alkmaar City Office

June ‘18

For the redecoration of Alkmaars city office I had the honor to collaborate with architectural firm Proof of the Sum. How to translate Alkmaars identity back to the building in a surprising way? 90’s small boxy offices were removed and transparency made its appearance. Meeting rooms became glass sliding doors which gives you an enormous viewpoint in this 130 meters long building. By opening and closing these glass doors, images will move and appear. I visualized the history of Alkmaar in a fun and abstract way to surprise the users in their daily routines. When having a meeting in the polder or the oldest, still playable organ of the Netherlands. 

 

Symbols for public signing, just a little different.

A disabled toilet? Let’s make it less negative and make it a unisex toilet to name it MV, Man/Vrouw.
The ladies we call ‘V’ of ‘Vrouw’. And the gents ‘M’ of ‘Man’.

 

Writable walls with dividing lines of typical alkmaar buildings.
On these images you can see the silhouette of the ‘Accijnstoren’, ‘Huis met de schopjes’ and the ‘Waaggebouw’.